Blogs

IN DEN BEGINNE ..…

 Tijdens mijn Theater opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten – kwam ik voor het eerst in aanraking met het werken met stem. Hoewel er zeker ook veel gezongen werd tijdens die lessen, was het  het ontdekken van de mogelijkheden van  de stem dat mij  fascineerde.

 Alweer zo’n 30 jaar geleden volgde ik een cursus voice-over en stem acteren ergens in het Gooi. Helaas brandde de studio af, dus na een paar lessen hield deze ervaring op. In die tijd waren er nog niet veel studio’s die een dergelijke cursus gaven. Ik vermoed dat hij (ik weet zijn naam niet meer) toen een van de weinige was zich hier mee bezig hield in Nederland. Deze man had een uiterst scherp gehoor, weet ik wel. Zijn feedback naar mij: “mooie warme stem maar ik hoor ook ongeduld in je stem..”

Nu, inmiddels natuurlijk veel rustiger en meer in balans 😊 krijg ik die feedback gelukkig niet meer….

Het vak voice-over en stemacteur is behoorlijk populair geworden en  er is ook veel meer vraag naar voice-overs en stemacteurs.

Een paar jaren geleden volgde ik een aantal gedegen trainingen stemacteren. In 1e instantie gewoon omdat ik me graag wil blijven ontwikkelen en zin had om naast mijn toen redelijk stressvolle baan iets ‘leuks’ te doen. En het was meer dan ‘leuk’!  Ik had er enorm veel plezier in en wat leerde ik veel. Met een relatief kleine groep teksten inspreken in de studio, lessen van verschillende docenten met allemaal hun eigen expertise. Het was een feest! En, ik ontdekte dat het ook een echt vak is. Een mooie stem en een theaterachtergrond is  niet genoeg.

 

 Ik leerde over de CBV-methode.

1.Comprehension = tekstbegrip

2.Body language = lichaamstaal

3.Voice = stem/spraak

 

De 1e betekent dat het belangrijk is, snel de kern van de tekst te kunnen pakken. Dus, maak de tekst simpel. Lees de tekst snel door in telegramstijl  zodat de belangrijkste woorden, die van belang zijn voor de betekenis van de tekst, duidelijk worden.

Natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd maar dat komt misschien aan de orde in een volgende blog.

Wat ook heel fijn was, dat ik veel informatie kreeg over ‘hoe nu verder’  in dit vak. Wat heb je minimaal nodig aan opname apparatuur, wie en hoe benader je welke bedrijven, organisaties en stemmenbureaus? Hoe introduceer jezelf bij zo’n bedrijf? Hoe zet je je website in? Welke tarieven hanteer ik etc. Met deze schat aan ervaringen en informatie zette ik mijn 1e professionele stappen in de wereld van de voice-over en stemacteur.

Neem gerust contact op

via onderstaand contactformulier.
Bellen kan ook op 06 519 56 519

10 + 11 =